×

Op woensdag 8 februari 2023 van 15:00 tot 16:00 uur en op woensdag 15 februari van 10.00 tot 11.00 uur vinden in het kader van de Slimme Zorg Estafette twee sessies met de Aanpak Begeleidingsethiek plaats over de casus rondom thuismonitoring vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar de aanpak met succes is toegepast. Moderator en docent/onderzoeker bij het LUMC André Krom en ontwikkelaar van de Aanpak Begeleidingsethiek Daniël Tijink verzorgen de sessies. De sessies vinden online plaats en kan door iedereen worden bijgewoond.

Meer informatie is te vinden op de website van de Slimme Zorg Estafette:
Informatie sessie 8 februari
Informatie sessie 15 februari

De sessies worden medegeorganiseerd door ZWconnect, Actie Leer Netwerk, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Over de Slimme Zorg Estafette

De Slimme Zorg Estafette wordt georganiseerd van 6 februari t/m 3 maart 2023, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens de Slimme Zorg Estafette staat innovatie in zorg, welzijn en preventie centraal.

Aanpak Begeleidingsethiek in de zorg

Digitalisering is steeds vaker onderdeel van het primaire zorgproces. Digitale toepassingen zoals thuismonitoring, het scannen van röntgenfoto’s en digitaal contact via beeldbellen, mail of app worden de gewoonste zaak van de wereld. Ook artificiële intelligentie (AI) en zelflerende systemen worden steeds vaker ingezet in de zorg. Hoe handig nieuwe innovaties in de zorg ook zijn, ze roepen vaak ook ethische vragen op en hebben impact op de cliënt en hun naasten én op zorgverleners en de organisatie van hun werk. Hoe verhoudt techniek zich tot warme en persoonlijke zorg? Is de privacy en autonomie van cliënten nog wel geborgd als er apps worden ingezet? Hoe houden we controle over zelflerende processen als we algoritmes inzetten? En wat betekenen die innovaties voor de kwaliteit van zorg en voor het werkplezier van de mensen die er werken?

Het gebruiken van nieuwe technologie doet wat met de zorg, de organisatie en de mensen. Daarom is het belangrijk dat gezamenlijk op een goede (ethische) manier vorm te geven. Een gestructureerde dialoog kan daarbij helpen. Met dit doel is de Aanpak Begeleidingsethiek ontworpen. Bij de aanpak gaat het niet om oordelen over de technologie, maar om het ethische begeleiden van de technologische toepassing, de organisatie en de mensen. De aanpak is ontworpen en getest in samenwerking met zorginstellingen, het ministerie van VWS, patiënten en de patiënten federatie en innovatiepartijen in de zorg.

Sessies in de zorg: lees de verslagen terug

De Aanpak Begeleidingsethiek is toegepast in ruim 20 cases in verschillende branches in de zorgsector. Van de meeste sessies is een verslag gemaakt die hier te lezen zijn.