×

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) zet sterk in op AI als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Het idee is dan ook om het in de komende jaren een integraal onderdeel te laten worden van de dagelijkse ziekenhuispraktijk.

Met het oog op de toekomst organiseerde het JBZ afgelopen vrijdag 7 juni een Symposium Artificiële Intelligentie voor al haar medewerkers met als doel bewustwording te creëren en kennis te ontwikkelen over wat AI is, wat AI kan betekenen in het werk en wat voor invloed het gaat hebben op samenwerking binnen het netwerk.

Annemieke Nennie, strateeg voor de Aanpak Begeleidingsethiek (ABE), gaf die middag twee demo’s over hoe de ABE waarde(n)gedreven innovatie versterkt. “De eerste workshop zat echt bomvol en ook de tweede was goed gevuld. Ik kon beide keren prima in 1 uur een soort proeverij geven hoe de ABE werkt,” vertelt Annemieke.

De groep bestond alleen uit zorgprofessionals. In een standaard sessie met de ABE zijn er meerdere betrokkenen aanwezig. Zij delen hun ervaring vanuit verschillende perspectieven. “Bij het nagaan van de betrokken groepen werden ze zich daar ook bewust van andere mogelijke betrokkenen. Dat was heel mooi om te zien.”

Een aantal van de deelnemers kwamen direct op ideeën waarvoor ze de ABE konden gebruiken. Zelfs voor niet-technologieën, gewoon in de zorgpraktijk zelf lijkt het hen een handige methode om te gebruiken.

Het symposium AI was een mooie mix van verhalen van buiten, door keynote spreker Egge van der Poel, van de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) op AI en de projecten die al lopen/toepassingen die ze zelf al implementeren, waarbij ze vooral letten op schaalbaarheid en dat het impactvol moet zijn. Ze gebruiken een mooie scoringstool om de AI-projecten te prioriteren. Adoptie door professionals en door patiënten staat als onderwerp hoog op hun agenda. “Vandaar dat onze demo workshop ook zo mooi aansluit,” aldus Annemieke.

“Het JBZ is mooie stappen aan het maken naar een volwassen AI praktijk. En voor mij was het een leuke ervaring om zo mee te krijgen waar ze mee bezig zijn, hoe ze ook voortbouwen op mijn vorige programma bij het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (waardevolle AI voor gezondheid) en enthousiast waren over de mogelijkheden van de Aanpak Begeleidingsethiek.

Benieuwd wat de ABE kan beteken voor jouw zorg organisatie?