×

Op 11 april organiseerde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid op initiatief van Sandra McEwan-Verver (projectleider ‘Ethiek bij de Veiligheidsregio’s’) een sessie begeleidingsethiek over de casus ‘Inzet blusrobot’.

Voor deze casus richten we ons op de ontwikkelde blusrobot, door de mensen die er mee werken ook wel ‘Brutus’ genoemd. De blusrobot is ontwikkeld door Robbert Heinecke, zowel IT’er als operationeel werkzaam bij de Gezamenlijke Brandweer, Brutus heeft een onderstel dat aangestuurd kan worden vanaf afstand, is uitgerust met camera’s en meet- en blusapparatuur en verbonden met zelf in beheer zijnde cloud opslag. Tijdens een inzet kan de operationeel leiding gevende aan de meldkamer vragen om Team Digitale Verkenning te alarmeren. Dit zal met name gebeuren in situaties die als gevaarlijk beoordeeld worden.

De werkwijze van Team Digitale Verkenning loopt ver vooruit in Nederland en ook wereldwijd. Het inzetten van de blusrobot heeft wel wat losgemaakt bij mensen die erbij in de buurt werken. Juist ook omdat de robot op afstand te besturen is en allerhande data genereert, spelen daarbij gevoelens van veiligheid ook een rol. Voor het verder inzetten van de blusrobot spelen dus ook ethische vragen een rol. De hoop is dat door dit met verschillende betrokkenen te verkennen, er meer zicht komt op hoe dit op een goede manier te kunnen gaan doen.

Lees het verslag hier.