×

Op 31 januari 2024 organiseerde VKA (Sinds februari 2024 bekend als Highberg) op initiatief van Gemiva een sessie begeleidingsethiek over de toepassing van de HUME Slimme Sok bij de behandeling van cliënten.

De HUME slimme sok is een technische uitvinding die het stressniveau van mensen kan meten. In de sok bevinden zich sensoren die zowel beweging, hartslag en zweetproductie kunnen meten. Om de hartslag te meten zijn naast de sok ook een borstband en patch nodig. Op basis van deze data kunnen lichaamseigen reacties op stress gemeten worden. Met behulp van AI kunnen vervolgens ook voorspellende gedragsanalyses gemaakt worden.

Gemiva, een zorginstelling in Zuid-Holland die mensen met een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning biedt, zet de slimme sok in bij cliënten die een verstandelijke beperking hebben en/of zich mondeling niet goed kunnen uitdrukken (moeilijk verstaanbaar gedrag). Onbegrepen gedrag kan hiermee beter geduid worden. Zorgmedewerkers krijgen met de verzamelde data meer inzicht in het gedrag van cliënten. Hierdoor kunnen zij vroegtijdig worden gewaarschuwd voor bijvoorbeeld agressief gedrag. Dit kan ertoe leiden dat escalaties worden voorkomen. Daarnaast worden cliënten vaak beter begrepen en dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Lees hier het hele verslag.