Deze casus is onderdeel van de reeks dialoogsessies die de Aanpak Begeleidingsethiek (ABE) organiseert, in samenwerking met ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over vier belangrijke thema’s: immersieve technologie, algoritmen in het openbaar bestuur, neurotechnologie en generatieve AI in overheidsprocessen.
Stel je voor: je bedient je smartphone, laptop of slimme bril zonder toetsenbord, muis of zelfs aanraking. Een simpele beweging van je vingers is voldoende. Dit is precies wat de EMG wristband van Meta mogelijk maakt. Door middel van surface-elektromyografie (sEMG) detecteert deze polsband spieractiviteit en zet deze om in digitale commando’s. Zo kunnen apparaten moeiteloos worden aangestuurd met subtiele handgebaren.
Deze innovatieve technologie opent de deur naar een nieuwe manier van interactie, maar brengt ook belangrijke vragen met zich mee. Hoe beïnvloedt deze technologie ons dagelijks leven? Wat betekent het voor privacy, veiligheid en autonomie? Om deze vragen te verkennen, organiseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met ECP een sessie begeleidingsethiek over de EMG wristband. Hier bespraken betrokkenen vanuit perspectieven van gebruikers, overheid en maatschappelijke organisaties de kansen en risico’s van de EMG wristband.
Concrete handelingsopties
Tijdens de sessie benoemden de betrokkenen enkele kernwaarden, waaronder betrouwbaarheid en technische veiligheid, sociale en fysieke veiligheid, en autonomie en vrijheid. Op basis hiervan werden concrete handelingsopties geformuleerd, zoals het behouden van verschillende communicatiemiddelen waarbij de wristband als alternatief dient, het bevorderen van educatie via scholen en campagnes over etiquette en verantwoord gebruik van innovatieve apparaten, en het stimuleren en vergemakkelijken van de ontwikkeling van dit soort technologieën binnen Europa.
Breed toegankelijk
Hoewel de EMG wristband nog in ontwikkeling is, toonde de sessie het belang van vroegtijdige beleidsvorming. Meta streeft ernaar haar producten breed toegankelijk te maken. Het ministerie van BZK voorziet dan ook potentiële grootschalige toepassing van de technologie en gebruikt de inzichten uit de workshop om een weloverwogen standpunt over neurotechnologie te formuleren. Door het bespreekbaar maken van de ethische vraagstukken rondom een technologie, kan innovatie tijdig verantwoord en in lijn met maatschappelijke waarden worden ingezet.
Het verslag van de sessie kunt u lezen via deze link.
Artikelen uit de nieuwsbrief ‘Waardengedreven Dialogen – Neurotechnologie’:
1. Nieuwsbrief Neurotech: Ethiek als begeleider van innovatie
2. Interview: Rathenau Scan Neurotechnologie brengt kansen en risico’s in beeld
3. Interview: Kan neurotechnologie ons weerbaar maken tegen desinformatie?
4. Casus in beeld: Implanteerbare Brein-Computer Interfaces (BCIs) bij ALS
5. Interview: ‘Neurotechnologie moet van het lab naar de publieke ruimte’
6. Besturen zonder aanraken: de EMG Wristband
7. Terugblik Werkconferentie Waardegedreven Dialogen “Neurotechnologie”