Op maandag 24 februari 2025 organiseerde de Nederlandse Arbeidsinspectie (hierna: NLA) op initiatief van Joris Sauter (NLA) een sessie begeleidingsethiek over de casus Ongevallenhandboek. Aan de workshop namen 13 deelnemers (zie bijlage voor specificatie) deel onder leiding van Daniël Tijink (ECP) en Edwin Borst (ECP).
De casus betreft een generatieve AI-toepassing om het Ongevallenhandboek toegankelijker te maken voor professionals van de Arbeidsinspectie (NLA). Het Ongevallenhandboek beschrijft de handelswijze van de inspecteur bij het inspecteren van een arbeidsongeval. Het handboek bestaat uit praktische adviezen en richtlijnen alsmede wettelijke kaders. Het handboek heeft op dit moment de vorm van een (doorzoekbaar) document op het intranet van de NLA.
De (demo) generatieve AI toepassing die is gebouwd is te gebruiken voor meerdere use cases, in de sessie hebben we ons gericht op het Ongevallenhandboek. Er is gebruik gemaakt een bestaand Large Language Model en daar is een toevoeging voor de NLA op gebouwd op basis van het handboek. Tijdens de sessie werd dit gepresenteerd. Aan de hand van een prompt komt het model tot antwoorden in de Nederlandse taal gebaseerd op de kennis van het handboek.
Tijdens de toelichting werden ook veel andere suggesties gedaan voor mogelijke toepassingen van generatieve AI binnen de NLA, bijvoorbeeld het beoordelen van inspectieformulieren of het schrijven van adviezen. Er is bewust gekozen om te beginnen met het handboek als een relatief eenvoudige en veilige toepassing. Dit vormde ook de scope van deze sessie.