Op 17 september 2024 organiseerde Arthur van Kootwijk, QME in opleiding bij OLVG, een sessie begeleidingsethiek over commerciële wearables en gezondheidsapps. Aan de workshop namen 15 deelnemers deel.
Er is een steeds grotere noodzaak om de zorg toegankelijk te houden en daarbij is een toename van digitalisering noodzakelijk. Ook OLVG heeft hiervoor veel plannen. Vanuit verschillende betrokkenen is aangegeven een behoefte te hebben aan een methodiek die mens en technologie aan elkaar verbindt en richting geeft voor implementatie. Via een innovatiefonds in OLVG zijn er middelen aangevraagd om kennis te maken met deze methodiek en deze bij succes te implementeren. Er worden 4 sessies georganiseerd. Deze sessie vindt plaats in OLVG op locatie West, waar Arthur van Kootwijk de casus toelicht. De casus gaat over de inzet van data van commerciële gezondheidsapps en wearables binnen de interne geneeskunde van OLVG.
De afgelopen jaren is het gebruik van commerciële wearables zoals smartwatches en fitness trackers, maar ook gezondheidsapps op smartphones enorm populair geworden bij consumenten. Uit onderzoek blijkt dat in 2023 al ruim 40% van de Nederlanders gebruik maakten van wearables en apps om hun eigen gezondheid te monitoren. Deze wearables bieden vaak de mogelijkheid om gegevens te verzamelen over verschillende gezondheidsfuncties, waaronder het bewegingsniveau, hartslag, zuurstofsaturatie en slaapritme. Tot op heden worden deze gegevens bij het raadplegen van een arts over het algemeen niet gebruikt bij de diagnostiek of therapie-keuze. Deze gegevens zouden echter waardevolle inzichten kunnen bieden in de gezondheid en fitheid van een persoon. Zo kunnen ze helpen om de symptomen van een patiënt op specifieke momenten beter te begrijpen, of om de arts op basis van trends een completer beeld te geven van de gezondheid van de patiënt.
In deze casus onderzoeken we een werkwijze waarbij patiënten hun bloeddrukwaarden, gemeten met hun eigen bloeddrukmeter, automatisch kunnen uploaden naar hun elektronisch patiëntendossier (EPD) via de gezondheidsapps op hun smartphone.