×

In het kader van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) werd op 7 juli 2023 de sessie inzake online leeftijdsverificatie bij game consoles gehouden i.s.m. Nintendo en Datakeeper.

Tijdens deze sessie is gekeken naar de mogelijke inzet van digitale identiteit voor leeftijdsverificatie bij game consoles met behulp van een digitale wallet.

Nintendo heeft bij al haar gameomgevingen consoles en handhelds een
gestandaardiseerd ouderlijk toezicht mogelijk gemaakt, de “parental
controls”. Dit is een fijnmazig menu waarbinnen profielen van gebruikers van
de console allerlei rechten kunnen worden toegewezen. De bedoeling is dat ouders een hoofdaccount aanmaken die toegang heeft tot de parental controls en dat kinderen door de ouders geautoriseerd worden om bepaalde spellen te kunnen spelen en om bepaalde aankopen te kunnen doen.

Betrokkenheid van de ouders om zich te verdiepen in welke spellen de kinderen wel en niet mogen spelen is noodzakelijk voor het functioneren van de parental controls. Hoewel daar nu geen wettelijke verplichting toe bestaat gaan we er in de casus vanuit dat leeftijdsverificatie middels een digitale wallet uitgevoerd moet worden voor het aanmaken van het hoofdaccount waarmee:

  • Online aankopen gedaan kunnen worden
  • De functionaliteit van games voor boven de 18 beschikbaar komen.

Het volledige verslag is hier te lezen.