×

Zorginstellingen De Amerpoort en Reinaerde hebben samen met ECP een workshop begeleidingsethiek georganiseerd rondom de praktisch ethische aspecten van De Kookapp. Deze workshop werd gegeven in het kader van de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg, uitgevoerd door Vilans en Academy Het Dorp.

De Kookapp is een website die ondersteunt bij het kiezen, kopen en bereiden van maaltijden op woongroepen van mensen met een verstandelijke beperking en te gebruiken op laptop, mobiele telefoon en desktop.

De Amerpoort en Reinaerde hebben respectievelijk 118 en 90 woongroepen in de regio’s Amersfoort, Utrecht, Gooi en vechtstreek. Op de meeste woongroepen koken de woonbegeleiders zelf. Sommigen vinden koken leuk, voor anderen is het moetje. De bewoners hebben verschillende wensen en diëten en soms kauw- en slikproblemen. Hun naasten zien graag dat zij genieten van lekker en gezond eten. Op dit moment is de Kookapp nog in de ontwikkelingsfase. In de eerste versie kan al een groep worden aangemaakt, kunnen bewoners en begeleiders worden toegevoegd en profielen worden gepersonaliseerd. Ook is het mogelijk een weekmenu samen te stellen, een boodschappenlijst toe te voegen, last moment personen toe te voegen en zijn er kookinstructies beschikbaar.

Om De Kookapp verder te ontwikkelen is, met behulp van de Aanpak begeleidingsethiek, samen met betrokken actoren gekeken naar de mogelijke effecten en welke waarden een rol spelen. Vervolgens werd geïnventariseerd welke acties kunnen worden ondernomen om de positieve effecten mee te nemen in de verdere ontwikkeling van De Kookapp en waar mogelijk te versterken of de negatieve impact op belangrijke waarden te beperken.

Bekijk het verslag van deze sessie hier.