×

Op donderdag 8 juli 2024 organiseerde het Netwerk Digitale Simulatie Brandweer samen met ECP|Platform voor de informatiesamenleving een sessie begeleidingsethiek over de casus ‘Immersieve technologie bij vakbekwaamheid binnen de brandweer’. Deze workshop maakt deel uit van de reeks “Waardegedreven dialogen” een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het vakbekwaam houden van brandweermensen is tijdsintensief. Zeker voor vrijwilligers is dit een grote tijdsinvestering. Dit vakbekwaam worden en blijven is zo arbeidsintensief omdat er veel praktijkkennis moet worden opgedaan bijvoorbeeld over het gebruik van het materieel zoals blusvoertuigen. Het beschikbaar hebben van zo’n blusvoertuig op een trainingsdag kan een uitdaging zijn, helemaal als dit een training betreft voor nieuwe voertuigen VR en AR toepassingen kunnen mogelijk de efficiëntie en effectiviteit van opleidingen en trainingen verbeteren.

Op verschillende plaatsen in het land wordt al opgeleid en getraind met behulp van de inzet van VR modellen van benodigd materieel. De casus voor deze workshop is de inzet van een digital twin van een blusvoertuig bij de opleiding en training van brandweermensen.

Lees hier het hele verslag.